sandransjul

2015-10-23
17:01:35

God helg
Äntligen fredag! Ikväll blir det ett bad, provsmakning av årets Blossa och att läsa Amelia Jul :-) 

2015-10-19
17:15:00

En liten julig måndag
Idag var jag uppe tidigt började 6,30 på jobbet. Det flesta dagar jag börjat så tidigt har det varit härliga frotsiga mornar,  imorse var det 5 plus grader, varmt men inte lika mysigt. 
 
I alla fall när jag kom till jobbet så kom mina kollegor tillbaka efter att ha varit på resa till Ullreda och jag fick 2 presenter, vad glad jag blev. Skärbrädor och en tomte =)  Den var så söt tomten.
 
Sen gick jag och fika med min gamla dagmamma som jag faktikst hållt kontakten med sedan jag var barn. 
Efter det skulle jag in en snabbis på Ica och handla lite. Å jag blev så glad! Har ju skrivit förut att det borde finnas ett sköljmedel som doftar jul.
 
 Å nu hade det kommit en Winter limed edtion:  Snowdrops and Winter berrie. 
Den lukta supergott, den hamn i korgen och tänk vilken tur jag hade tvätt hemma så nu får vi se om en stund om den luktar lika gott i kläderna.  Å så hoppas jag att både jag och gubben tål den. Jag brukar tänka på både miljö och hud men sköljmedel är liksom som vin. Inte bra men det är gott, ja vin asså men sköljmedel luktar gott. 
 
Min dröm skulle vara att bo i en julpyntad tvättstuga, och så skulle jag leva på vin och köttfärssås och spagetti. 
Kanske lite citronvatten då och då. 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

2015-10-17
17:18:47

Utmaning- Julpussar
Hur stämmer egentligen ideal bilden av Julen jämfört med hur det verkligen är? 
 
I mitt fall så göra jag nog denna högtid till något mer magiskt i tanken än vad det egentligen är/blir. 
 
Jag planer att jag skall hinna med så mycket som möjligt, åka in till stan och gå runt och strosa efter julklappar,  jag skall har råd att unna mig i juletid och har råd att köpa det klappa jag vill till familj och vänner.
 
Hemmet ska var skinade rent till advent och pyntat till första advent och detta skall ju ske utan stress, och bara var mysigt. Sen så ska det var rent/välstädat  fram till nyår.
 
Jag skall baka pepparkakor, Lussebullar, knäck och ischocklad.
 Det skall var snötäckt ute och snöflingorna skall fall så där fridfullt och mysigt, när man går runt. 
 
 
Sen skall jag även hinna ha glöggfest, lyssna på julmusik och allt ska vara så där mysigt som man ser i tidningar och kataolger. Julpyntet skall vara fint och Julblommor ska vi ha i fönsterna.
 
Adventsljusstakarna skall tändas när det blir mörkt och granen skall så grön å grann i stugan.  
 
Sen skall jag bara njuta dagarna innan Julafton, helst var ledig den 23 december.
Lugn och frid. 
 
 
På julafton skall man vakna av sig själv tidigt och bara njuta av julmorgonen. 
 
Verkligeheten: 
 • Varje gång jag åker in till stan och handlar julklappar så inser jag att jag inte gillar folk och att handla, i alla fall inte i julruschen.  Å det är aldrig så där mysigt att man strosar man mest springer runt i panik och letar efter det sista klapparna. Det senaste åren har jag faktiskt beställt det flesta klapparna på nätet.
 • Konstig nog har vi aldrig tillräckligt med pengar, och till jul är det som om nån grinch käkat upp alla tillgångar vi har.    
 • Jag brukar börjar Julstäda i tid och planera städningen och pyntningen, men av nån underlig anledning står jag i alla fall och förbannar mig över att jag inte började tidigare. Men jag skulle aldrig erkänna att det är stressigt. Men fint blir det. 
 • Jag säger varje år! "nu håller vi efter så det är fint i alla fall fram till nyår" detta blir som en mission för mig, lite tvångstanke så det slutar med att jag inför dammsugning varanan dag. Med 3 katter så blir liksom städningen meningslös efter några timmar egentligen. 
 • Varje år säger jag i år skall jag Julbaka och ha sådär mysigt, men jag är ju egentligen katarof i köket. Jag är ju vidakänd för min oförmåga i köket, så när jag väl lyckas så är det ingen som tror på mig.;-) Jag har det sämsta tålamodet, jag liksom tycker matlagning och bakning är superkul i början sen tröttnar jag rätt snabbt. Pepparkakor är kul å baka det första 2 plåtarna sen brukar jag tvinga gubben att ta över. Så jag börjar baka men andra får avsluta. 
 • Visst tyckte man att det alltid var massa snö vid jul när man var barn? Nu tycker jag man aldrig får nån snö till jul. Ofatst kommer det en snöby men det ligger aldrig kvar till jul så där som det ska. Men sen så i januari, februari då jävlar skall det vara snöstorm och metervis med snö. Då är liksom lite sent kan jag tycka, skall ju var till advent och jul. 
 • Har tänkt skaffa nytt julpynt i flera år, men kan inte rikigt slita mig från "vårt" julpynt, det ska ju vara som det alltid varit, sen är det alltid som sagt annat man behöver pengarna till. 
 • Julblommor är fint men alla är typ giftiga på katter, och lillkatten käkar på allt som han ser från platspåsar, till potatisar till blommor, så det är bara glömma att ha i fönstrerna. Förra året stod i alla fall hyacinter på spisfläkten, hittade äntligen plats som katten inte nåde till. 
 • Jag har alltid timer till alla julbelysning så det ska tändas när det blir mörkt, så det lyser i fönstrena när man kommer hem. Jag brukar ha tänt även en bit in på natten för det är så mysigt att somna till skenet av en julstjärna, men gubben drar ur sladden för han vill kolsvart. Å sen glömmer han att sätta i timern och på rätt tid. 
 • Jag brukar ofast ta ledigt den 23, men förra året jobbade jag. I år får jag se hur jag gör. Fördelen med att jobba 23:e att man inte spar så mycket just till den dag.  Är jag ledig då brukar det ändå sluta med att dagen är fullt uppbokad ändå. Å man precis hinner hem till "Uppesittarkvällen på Bingolotto".  
 Så allt blir inte som man tänkt sig, men det blir ju hur som helst jul det är ju ett som är säkert. 
 
 
 

2015-10-10
20:08:00

En fin dikt
Köpte ju Hemmets Jorunal Jul och Tradtion. Och där i fanns det en fin dikt av Karin Boye.  Ni vet hon skrev: 
"Visst gör det ont när knoppar brister" 
 
1939 stod världskriget i dörren även i Sverige. Även om Sverige var neutralt så påverkades  livet väldigt mycket.
Med berdskap, ransonering och rädslan att kriget skulle komma till Sverige på riktigt. 
 
Jag är uppvuxen med historier om krigets påverkan fast jag är född 43 år krigets slut så var det något som berättades om i min familj från både mamma och pappas sida. Min farmor  var 14 år, 1939 och hon hade verkligen berättlsen gåva, farmor hade en bror som var polis i Vilhelmina och han blev inkallad till gränsen då fick en en annan broder som inte alls polis "vakta" polisstationen, turligen nog så höll sig Villhelminas invånare på lagens sida under denna tid.  
 
Men om vi går till min mammas sida så blir kriget ännu mer påtagligt. Min morfar var Österrikare (fast i efterhand var han tydligen tjeck, lite oklart)  med en rolig brytning, tyckte jag som barn.
 
Han hade stridit i kriget och jag minns att det vuxna pratade om att han hade krut i lugnorna och en kula i kroppen som det inte fick bort. Att han var krigsskadad. 
 
Jag minns att jag fått för mig som barn att krutet satt i hakan, för morfar haden en sån där grop i hakan som vissa män har.   Ja tyvärr var jag bara barnet när morfar dog, men hade jag fått chansen så hade jag frågat honom mera.  
 
Min favoritfilm är  filmen 1939   kanske inte så konstigt när jag tänker efter.  Min pappa berätta att musiken i ledmotivet var en av min favoriter som barn. 
 
Ja men detta är ju en Julblogg, så det jag skulle komma til var dikten av Karin Boye: 
 
 
 

Jul 1939

När julnatten tätnar
knarrar golv och dörr.
De döda sedan urtider
söker oss som förr.
De sitter i vårt hem
och minner oss omsider
att i de gamla tider
var julen först en fest för dem.

"Vi kommer inte med skrämsel,
vi kommer med tröst.
Vi såg er övergivenhet
en lång mörk höst.
Hur gott att vara fler.
Sitt kvar hos oss vid brasan.
Vi kände också fasan,
och vår förtvivlan var som er.

Vi stod med frusna munnar
i världens natt på post,
och rymdens stelnade brunnar
låg isblå av frost.
Vi kände dödens bett.
Och dödssnö låg vida.
Då viskade någon: Bida --
en morgonstjärna har jag sett.

Vi hörde. Vi trodde.
Vi tände bloss i vår nöd.
Och vi stod upp till ljusfest
i mörker och död.
Ni säger: Dårars bloss!
Och om ni kan, så släck dem.
Men lyft dem hellre och räck dem
åt nya släkten ifrån oss!"
-- -- --

De tomma fimbulhimlarna
har kvävt allt skri.
Men andlöst lyssnar själarna,
de döda och vi.
I någon bortglömd vrå
av världen som förödes,
är det ett barn som födes,
ett löftesbarn på halm och strå.

Ur diktsamlingen "De sju dödssynderna".

 
Jag tycker dikten är rikitgt fin=) 

2015-10-10
14:27:41

Jul på Österbybruk
Äntligen var det dags för Jul på Österbybruk.  Svärmor, svägerskan och W var med. Mycket folk i år med.  
Vi handla lite men mest såg vi oss omkring.  Var mysigt med julkänslor i oktober. Vi hann även med att åka häst och vagn. Å älskar doften av häst en kylig höstdag :-)  Ja vad köpte jag då? Blev en flaska Slottsglögg, pepparkaksfudge och tomte till lilla W.
 Svärmor, svägerskan och W.
 
W. tomte

 Herrgården i Österbybruk 

2015-10-08
19:08:51

Hemmets Journal Jul och Tradition
Är en av min favoriter av Julmagasien, gillar det historiska och gammeldagsa som tidningen ger. 
Sen är det mycket att läsa om julen och inte bara massa pyssel eller inredning som jag tycker det flesta julmagasin svämar över av i ibland.  
 
 
 
 
 
 
 
 

2015-10-05
20:53:51

Julmagasin
Nu har jag införskaffat Allers Julmagasin. Spar den till helgen, har tjuvbäddrat lite bara :-)