sandransjul

2013-09-29
11:39:45

Kräftskiva2013-09-27
23:06:39

Betraktelser
Förresten, ska passa på å skriva att jag upptäckte att min dyslexi skiner igenom i många inlägg. Hahaha läser igenom efter jag publicerat och ser massa grammatik fel och "ostadig" text. Men när jag skrivit ett inlägg har jag liksom slappnat av, då blir det lite hur som och så slänger jag in lite olika "egna" ord. Men i vanliga fall är jag supernoga med ord och rättstavning. Men i min Julblogg skriver jag "mitt språk" eller hur man säger. Men å andra sidan är ju Julbloggen ännu mer personlig då; -) Trevlig helg:-)

2013-09-27
22:54:26

Sep. 27, 2013
Idag blev det en tur till Uppsala för storhandling och hämta upo ena vännen från som kom med tåget från Stockholm och efter det hämtade vi upp den 2:a vid bussen här vid. Å imorgon kommer lite fler å då blir det Kräftskiva. En sen en men schema ska klaffa; -) Härligt älskar tillställningar å har saknat "långväga" gästerna mycket :-)

Något juligt förutom lite research i Julmusik till julkonserten har intr hänt men kräftor är ju röda så kanske lägger upp lite bilder från Kräftskivan. ;-)


sammankomsten firas med mosserat.


Men det obligatoriska freddagsbadet gav jag ej vika för men våra goda vänner känner mig å min dusch/badmani;-)

2013-09-27
00:50:06

Koppången
Idag var rep med musikalensblem först inför " Josef and the dream coat"  
Sen blev det rep inför "Alla helgon" och då sjöngs bland annat denna. 
Koppången eller "Koppsången" som jag alltid trott den heter.
Tanken är att den skall sjungas till Julkonserten också.fast då med alla verser. (den juliga versen går bort på allhelgona) 
 
Den är i alla fall hur som helst väldigt fin både som både kör och solist låt
 
Koppången är sång kompnerad av Per-Erik Moraeus  och är egenligen en fiollåt men Py Bäckman har skrvit texten och den har bland annat sjugits av Helen Sjöholm och Marlena Ernman.
Låten är uppkallad efter naturresevatet Koppången i Orsa finnmark. 
 
 
 

2013-09-26
01:56:14

Jag är!
Såg hos Jul hos Linda att hon presenterat sig själv så jag göra likadant. Dock tror jag jag skrev förra året men vi kör igen för en liten presention är ju alltid roligt. 
 
Hur som helst nu kanske ni tror att jag heter Sandra pga av Sandransjul men egentligen är Alexandra. 
Men eftersom jag under åren blivit kallad Sanna av ena delen av familjen och släkten, Sandra av andra och ibland även Alex så svarar jag liksom på  flera namn. 
 
Jag har haft samma gubbe i mer än 8 år. Adde träffa jag som sommaren jag skulle fylla 17. Vi har inga barn ännu men hoppas på några i framtiden. Där emot har vi  3 katter duger det med , så länge;-).  
 
Jag är utbildad barnskötare, Funderar på och plugga till Förskolelärare.  Jag har arbetat framför allt i Stockholm där vi bodde framtill förra året då vi flytta till mina hemtrakter.
Älskar att vi flyttat hit, "nya"  lägenheten och livet här men på arbetsfronten går det trögt, så just nu är jag "arbetsbefrid" men söker jobb å hoppas på det bästa:-) 
 
Ja annars om dagarna och kvällarna så gillar jag att umgås med vänner och familj , sjunger i en musikalensambel och sen blir det även turer till våran stuga när tillfälle och väder tilllåter.  Ett varmt bad med tända ljus och ett glas vin är också en favorit att ägna en kväll åt. 
 
Med Julen gillar jag att fantisera och planera, förberdelserna och myset innan själv Julafton. 
Dricka glögg och lyssna på julmusik. Äta "Julfrukost" en adventsmorgon, fundera på julklappar och se adventsstakar och stjärnor i folks fönster på promenaden. 
Älskar alla dagar från Advent  till Julafton. Egentligen halva november för man längtar efter advent och hela Julmånaden.
 
När det kommer till Julpyntet har jag nog en" blandad stil" helt enkelt men håller  med "Linda" att "shabby chick" julen går fet bort. Jag vill ha många tomtar, rött och guld och lite vitt :-)  
 
 
Å  så här ser jag ut bakom dataskärmen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-09-24
15:33:10

Julplaner del 2
Köpa nytt Julpynt. Vi flytta från en 2 på 42 kv i Stockholms innerstad (liten 2:a med andra ord)  till en 3.5 på 78 kv meter med balkong förra året. Helt plöstigt slukades allt Julpynt på något sätt å det fattades kändes det som =O 
Så i år blir det lite nytt införskaffat som får pryda hemmet i Juletid. Är fruktansvärt sugen på en Julkyrka en sån som spela typ O helga natt? Kan man ens köpa såna nu för tiden?. Kommer ihåg vi hade en så när jag var yngre, brukade sätta igången på morgonen å minns det än idag som en kärt Julminne hur det liksom pirrade i Julnerven.
 
I nya lägenheten räckte inte detta!
 
 
Lite " Juliga kläder och en Julpyjamas"

Vill ha en riktig Julig pyjamas en sån man liksom får Julmysa. Samt lite nya kläder som andas jul;-)
 
 
Julhandla i stan med shopping utan stress. 

Åka in till stan och handla julklappar, strosa runt och kolla runt å insupa jul. 
Därför kommer jag försöka handla så mycket som möjligt på nätet;-) Så jag slipper leta och kan strosa:-D
 
Ta vara på December Och Juletiden:
Mysa till det med god "julifrukost" med tända ljus, lyssna på massa Julmusik
Försöka att inte stressa å självklart dricka massa glögg. Å MYSA
Julbaka för det är skoj vad än reslutatet blir ;-) Insupa Julefrid
 
 
Det var nog det jag kom  på just nu. 
 
 
 

2013-09-24
15:10:16

Julplaner 2013 Del 1
I år blir julafton i Bromma med sambon familj är första gången jag firar med dom trots att jag varit ihop med karln i 8 år.
Men fram till förra Julen så delade vi faktiskt på oss.
Jag firade jul med min familj å han med sin. Men förra året besluta vi att fira jul med min familj hemm hos oss eftersom hela min familj fick plats i vår då nya lägenhet. Å eftersom alla nu bodde så pass att det passa. Så nu i år blir det svärföräldrarna som för äran att ha "julgeneralen" på julafton;-) 
 
Så antagligen åker vi på julaftons morgonen. För min å Addes tradition att öppna julklappar å drick ett glas" Capten Morgan" när 
Klockan slagit Julafton hemma måste kvarstå.  
7 års tradition bryter man ej....;-)
 
Det var julaftonen det och dom  andra planerna är
 
SKANSEN Julmarkand. Älskar det å älskar Skansen.  Skulle vilja bo i ett av dom gamla husen.
Vi brukar köpa bullar i bageriet när vi kommer sen kollar man in husen och  djuren.
Sen blir det Julmarkand på bollnästorget. En renklämma å en titt i Seglnora kyrkan.
Man får julstämning med andra ord. 
Julkör på Skansen 
"Mitt" hus i alla fall i mina drömmar.
 
Bageriet
 
 
 
 

2013-09-24
14:25:00

Så mycket bättre om vi är tillsammans
Här kom hösten fort,härligt!! man vet man går mot mörkare tider och det innebär julens glada tid.
 
Just nu är det mycket umgås med nära å kära, vilket jag gillar.  Tror man blir mer" familj och vän kär" när höst kommer. Är i alla fall som man liksom tar vara på tiden när det mörknar man förbereder sig inför den kalla vinter i fall man inte ses i snöyran eller nåt kanske;-) 
Så denn vecka blir det middagar, utflykter och en jävligt sen kräftskiva med vänner :-) 
Stockholmarna kommer ut i skogen å det blir kräftor i stugan.
 
Ja ni  julkänslor  väntar jag på fortfarande men vet inte om jag hade en sån underbar jul förra året. Så jag liksom inte vågar planera å bli lite besviken; -)  Förra året var en sån jul då allt liksom föll på plats å julfriden infan sig på många olika sätt å jag fick min bästa julafton någonsin med familj å släkt samlade hemma hos oss.
Min dröm jul:-)  
 
Men ska nog skriva en lista med lite julplaner i alla fall:-) Så kanske julkänslorna blossar upp.
 
Te på balkongen.  

2013-09-22
13:16:00

Inge julte
Igår var det höstmarknad i vår lilla stad och jag å svägerskan var taggade till tusen på å köpa Julte men när vi kommer till "teståndet" så säger gubben att han väntade med å plocka fram det tills marknaden i oktober. 
Som är i grannorten, vilken besvikelse:-/ är lite av en tradition å smygstart på julmyset liksom.
Så får bli att köpa julte på annat håll. 
 Ja jag letar fortfarande efter jul inspiration, just nu har hösten gjort sitt intåg känns det som
Å den är rätt okej den med. Dock hoppas jag verkligen att inspiration till juliga inlägg kommer då jag älskar julblogga. Men så länge läser jag er andras fina och inspirerande Julbloggar:-) 
Då pirrar det till julnerven i alla fall:-)
 
 
 

2013-09-18
21:03:37

Längtar efter Julkänslor.
Kan det inte börja dyka upp lite juliga saker på nätet snart behöver inspiration och fint julpynt att beställa; -)
Just nu är det lite tråkigt här hemma å enbart höststress å inga direkta julkänslor som spirar. Drack en kopp glögg för att få lite julfeeling men stackars kattungen råkade jag spilla på. Dock hade den svalnat! Så nu luktar katten jul i alla fall;-) Men återkommer när julkänslan kommer intågandes igen:-)

2013-09-17
13:42:55

Ovanlig Julfakta
Tog mig an Maries julutmanning. 
 
Så nu kommer lite ovanlig, nödvändig och onödig julfakta av mig.
 
 
Jag har en stor familj som är kärleksfull men rörig. Jag har tillexmpel en syster och bror som är min storasysters (vi har samma mamma och dom samma pappa) syskon men eftersom vi vuxit upp ihop så klarar jag dom mina syskon och deras mamma och pappa kallar jag "moster" och morbror"  I alla fall min "moster" är från Polen och därför har vi vissa tradtioner på Julafton när vi firar ihop.  Vissa maträtter på julbordet tillkommer.
Men vi bryter även oblat med varandra och tillönskar olika goda saker som skall ske kommande året. Sen äter man obladet man fått så blir många oblat bitar=) 
 
 
Jag får lite smått psykbryt när julen är slut och blir deprimerad i princip. Håller ofast i sig smått till vårkanten. Allt roligt uppladdning blir urladdning. Hypkondri och stress 
 
Jag försöker intala mig själv att jag gillar att handla Julklappar på stan men det blir liksom aldrig sådär mysigt som jag tror ;-) bara stressigt och går alltid åt för mycket pengar. 
 
 
Jag tycker alltid det fattas pengar för att man skall kunna göra allt roligt man vill till Jul;-) 
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-09-07
01:24:35

Lite "Julsaker" på Ellos
Kolla lite nyheter på ellos.se
bland annat hitta jag detta påslakan set med "Rudolf med röda mulen"
gulligt att del av texten står på örngottet. Hoppas "Julnyheterna" fylls på i rask takt=)
 

2013-09-06
21:02:12

Juldrömmen

Jag och sambon har lite av en "Juldröm"som vi liksom vill förverkliga något år. Men nu har vi liksom romantiserat hela grejen lite väl så frågan är hur det egentligen slutar i fall vi följer drömmen.;-)

I alla fall " drömmen" är att fira Jul i våran stuga " Ängsbacken"

Följde skulle det se ut såhär: Jag ska komma in i stugan efter att åkt skidor på åkern jättelänge och solen ska skina och solen gnistra. Adde har tänt brasan inne och värmt glögg, när jag kommer in och skakar av mig snön sådär som dom gör i filmer å huttrar å säger: "Å vad härligt det var" och sen har Adde tagit fram min myskläder och sen blir det en Julwhiskey  glöggoch framför brasan och sen kommer alla Julgäster å så blir det Julafton! Självklart har jag svirat om till finkläder då igen. 

Nu blir det problem med vår dröm: Finns lite många nackdelar med konceptet Jul i Ängsbacken.:

Jag har inte åkt skidor vare sig framåt eller utför sedan en fjällresa år 2000.

Det brukar var minusgrader inne i stugan i december och superkallt innan man eldat

Ingen kommer vare sig ner eller upp med bilen och man måste knalla en halv km  med bland annat djup snö till knäa och ingen har plogat vare sig väg eller åker för skidåkning.

Det är bäck mörkt i skogen vintertid.

1 på tven hackar, vilket förstör Kalle Anka lite. 

Tror ingen av julgästerna vill knalla 100 meter i snön för att gå på "kalldasset" 

Sen kan det bli knvigt att få plats med alla gäster i 2 rum å kök som inte har vare sig vatten eller helt fungerade spis. 

 


Så detta med Julafton i Ängsbacken, blir nog en dröm men hur som helst ska jag "åka skidor på åkern" Adde tända en bras och jag skall ligga på en fäll framför brsan å dricka min glögg eller whiskey i Juletid :-) I fall vi kommer dit villl säga:-) Men drömmar är en av livets goda ting=) 

 

 
 Ängsbacken igår 5/9
 
Julgranen i Ängsbacken 2011
 
Inne i stugan. Fördelen bordet går att göra superlångt dock men rummet är lite litet för "tjocka" släkten.
 
Cookie som vandrat vidare<3 på renfällen framför brasan.
 
Julpyntad stuga
 
 

 

 

 


2013-09-06
20:07:14

Jullista från Svensk Jul
Svensk Jul hade gjort en rolig jullista jag nu tänkte svara på=D
 
 
 
1. Vilket datum klär du granen?  Både min å sambons familj har tradition att klä den 23 december och så har vi alltitd gjort vi med men förra året klädde vi den lite tidigare och så blir det nog i år med så man hinner njuta av den innan julafton.

2. Vilka julmarknader brukar du besöka? Eftersom vi förut bott i stockholm i flera år och ganska nära Skansen med buss så har det blivit en tradtion. Strosa bland djur å gårdar sen  markanden på Bollnästorget med lotteri och renklämma:-) sen har det blivit besök på Österbybruks Julmarkand som är redan i oktober. Skulle också vilja till Jul på Furuvik. Förra året belv det ingen Julmarkand alls pga av Julmusikal men i år hoppas jag/ vi komma iväg.

3. Om du julpysslar vad gillar du bäst att göra då? 
Hahaha sträcker mig till att trycka nejlikor i apelsiner;-) Det beror på bristande självförtroende i pysselväg. 

4. Brukar din stad/by pynta mycket eller lite? 
Här brukar dom firar "skyltsöndag" då "staden"  butiker och gågatan blivit Julutsmyckad sen finns det en gran på torget=) 
 
5. Har ni tomte? 
Han brukade ju komma förr men han verkar haft fullt upp det senaste åren men i år kanske han kommer till Bromma? ;-)

6. I vilka rum brukar ni ha julgardiner? 
Alla rum utom badrummet

7. Vad gör du dan förre dopparedagen?
Vi brukar vaka in Julafton och spela på bingolottos uppesittarkvällå dricka glögg.

8. Vad är viktigaste som du måste baka till jul?
Pepparkakor och lussebullar


9. Favoritjulgodis som måste finnas på ditt gottebord?
Paradisask och nougat.

10. Dricker ni glögg på julafton i så fall när på dagen?
Ja dricker gärna glögg hela Julafton men första koppen blir efter Julfrukost.


11. Vem är det som julpyntar hemma hos er? 
Jag sköter det bäst;-)

12. Julknäcke eller vörtbröd? 
Älskar båda väldigt mycket i Juletid. Vörtbröd med köttbullar och rödbetsallad och Julknäcke med Julost på=)

13. Skulle du kunna tänka dig att jobba på julafton? 
Om det var fruktansvärt bra betalt och man slutar så man hinner hem till Kalle Anka.. 

14. Hur ser din julfrukost ut? 

Jag går upp tänder ljusen, sätter på Julmusik och så blir det Julkaffe ur Julmuggen, Vörtbröd med köttbullar och rödbetsallad eller Julknäcke med Julost sen sitter i köket i pjyamsen så länge som möjligt å njuter av Julefrid. 

15. Vilket är ditt bästa julrecept som du har fått av någon i din släkt? 
Min bonusmammas Nubbesallad gör alltid succe både Jul och midsommar 
 
 
 
Skyltsöndag i " min stad" 
 
Pepparkaksbak
 
 
Skansen Julmarkand
Jul/advenst frukost
Julgran 2012
 
 
 
 

2013-09-06
12:32:39

Såg just att:
Blossa 2013 är presenterad och jag säger bara flaskan är bland det snyggaste jag sett:-D men smaken såg jag var en överraskning spännande:-) men var ju tydligen inspirerat från Dalarna. Härligt säger jag:-)
 

2013-09-03
22:57:16

Å här är boken2013-09-03
22:52:35

Julfynd i tvättstugan, minnas den man saknar och välkommen du lilla filur.
Idag hade vi tvättstugan å Adde gjorde ett riktigt fynd. Stod böcker man fick ta å så hitta han Charles Dickens:" Jul berättelser. " :-)

Sen var det dags för att besöka M:s grav, 6 år (åren gåe iväg trots allt) :-/ sen blev det "minnesmiddag" med B och S till M:s minne och ära. Kött, potatis och Bea. Kladdkaka till efterrätt.

Den som inte kunde medverka i "flocken" som vanligt var E. som gjorde en i vanligtvis sen 6år "ledsam" dag till något mer lättsamt. Hon trök ut sin 3 :e pojke 1 minuter över midnatt denna dag. Så i framtiden blir ju denna dag lite mer rolig med kalas för denna lilla nyfödda.
Så Grattis till bebis ♥

Livet är liksom så intressant ibland trots vissa tråkigheter:-)

Å snart är det dags för Jul igen:-)
Det är nog en av det mest fantastiska sakerna med Julen. Att man liksom vet att den kommer varje år vad än som händer. Känns tryggt! oftast min frid infinner sig då.

Brukar alltid tänka när jag packar ner julsakerna i januari: "Nu får vi se vad som sker detta år å vad som hänt när man plockar upp julsakerna igen". Blir alltid lite stressad i januari av detta;- ) men egentligen det enda som man upptäcker när man tar fram julsakerna igen att året liksom bjöd på både glädje å sorg på olika sätt. Men Julen kommer alltid! :-)
2013-09-03
01:22:00

Försmak på vintern i Roslagen
I grannorten föll ett hagel oväder. Hos oss kom enbart regn men dom som tog en tur till systemet idag (vårt närmsta system) Dom blev kanske lite glögg sugna i vädret.http://www.unt.se/osthammar/haglet-overraskade-oregrund-2572885.aspx

2013-09-01
19:35:25

Tomtefars stora kokbok
En super julig och mysig kokbok i juletid.

Å så där lite smårolig recept, nyttiga tips och ett kontakt för alla "kocknissar" att skriva på innan man sätter fingrarna i degen; -)

2013-09-01
11:02:20

1 September
Äntligen tillbaka eftef 2 nätter på sjukhus med misstänkt blindtarm.
Men i fredags hade sänkan å blodkroppar samt feber blivit bra så fick åka hem om jag lova komma tillbaka i falll det blev mer problem. Men eftersom jag har sån sjukhus skräck så var det så befriande att komma hem. Så nu hoppas vi blindtarmen håller sig som den ska i framtiden:-)

1 september idag och 3 månader kvar till 1 december och 1advent då allt roligt och mysigt börjar på riktigt. Tiden innan julafton med att julmys. Älskar just 1 advent jag kliver upp på morgonen. Dukar fram en härligt juligfrukost sen tänder man 1 ljuset å så vet man att nu är det dags på riktigt:-) Sen ska man helst glida runt i pyjamas så länge som möjligt å ha tända ljus å senare blir det en kopp glögg :-) Å alla fönster är julpyntade hemma och mysigt:-) 
 
 
Å nu börja min julfeber! Vill så gärna det ska komma lite julnyheter på ellos eller jotex snart. Vill kolla på tomtar och annat som hör julen till:-) Nu börjar höstvädret komma till Roslagen så skulle sitta fint med lite julsaker att spana på:-) Har ni några webbbutiker med julsaker ute så tipsa gärna:-)?